Zeewezen

“Het Zeewezengebouw” is part of the port infrastructure in Oostende. The building is located on a spot not directly accessible to the public, but very well visible from the Visserskaai, close the train station. A first, quite anonymous part has been build during the fifties, facing the port. This was supplemented in the eighties with a second part, finished by a monumental, postmodern facade facing the Visserskaai. The interiors of the building are partly from the hand of Roger Raveel, who transformed the atrium into a giant art-piece, and painted on the ceilings, walls and doors throughout the whole building.

The architects of the redevelopment of the building, KPW architecten, asked Rotor to look at the projects “circularity axis”. In between the restrictions related to the heritage value of the Raveel paintings and the postmodern facade on the one hand, and the requirements with regard to energy-efficiency and accessibility on the other hand, Rotor and the architects searched to integrate elements reclaimed in the building itself, and elements available on the reuse market.

After the design process, particular attention was payed to the procedural aspects related to the public tendering process. Together with the architects and the Flemish government (the commissioner) different ways of facilitating the integration of reclaimed elements in the public tenders were regarded and discussed.

The redevelopment will be finished somewhere during 2020 or 2021. To be continued…

Rotor team

Arne Vande Capelle, Louise Huba, Lionel Billiet, with the help of Robrecht Verstraete

In collaboration with

KPW architecten
Het facilitair bedrijf van de Vlaamse Overheid

Location

Oostende, Belgium

 

 

Downloads